Titel: Enligt sägnen var det tre s.k. gammeljäntor i Skön, ……………..

Socken/stad: Skön

Enligt sägnen var det tre s.k. gammeljäntor i Skön, som beredde sig en sådan bjära. De blevo oense från början om vad bjäran skulle dra. Emedan en var av annan mening än de två, blev hon utesluten från skapandet, men hon visste när det skulle ske, smög sig därför till fönstret, som ej nog omsorgsfullt täckts för, och tittade på tillställningen. De agerande höllo som bäst på med att skära sig i fingrarna och skulle då skyndsamt uttala sin önskan om vad bjäran skulle dra, men blevo väl nervösa som det numera heter. Då hette det: "dom komseintfor". Allt nog, den som tittade in genom rutan tyckte att den tillämnade bjäran såg för ynklig ut för att kunna utföra något storverk, varför hon utbrast: "Skit drar e'n dän", och gick sin väg. Bjäran som hört (antages) önskemålet tydligt uttalat, rullade beslutsamt iväg, med resultat att de stackars kvinnorna blevo överhopade med det som den utanför stående kvinnan uttalat. "Bjära-lort" trodde det forntida släktet.

Mattias Oskar Johannes Svedberg: Från gamla Skön. Del I, sid. 102. Sundsvall 1947.